donderdag , 16 augustus 2018
nlfr
Home » Kalender

Kalender

Om Creatief therapeuten van dienst te zijn verzamelt de BVCT-ABAT vzw in onderstaande kalender alle activiteiten van de vereniging, vakgroepen en partners. Filter activiteiten per medium via de categorieën of per partner via de labels.

jul
7
za
2018
(Leden)vergadering Beeldende therapie: “Therapeutische verhoudingen: Medium & Therapeut” @ Huis der Gezinnen (CEMG vzw)
jul 7 @ 13:15 – 17:00
(Leden)vergadering Beeldende therapie: “Therapeutische verhoudingen: Medium & Therapeut” @ Huis der Gezinnen (CEMG vzw) | Anderlecht | Brussels Hoofdstedelijk Gewest | België

In dit tweede deel van de reeks “Therapeutische verhoudingen” (Verdieping op de creatief therapeutische driehoek) wordt er dieper ingegaan op de therapeutische elementen medium en therapeut, zoals beschreven in de creatief therapeutische driehoek. We verdiepen de verhouding van de therapeut ten opzichte van het beeld.

Na een opwarmer rond onze mediumkeuze onderzoeken we volgende vragen: “Wat kleurt ons als beeldend therapeut? Kunnen we de essentie van een gemeenschappelijke identiteit vatten?” Vervolgens gaan we in dialoog over creatieve antwoorden op behoefte aan voortgezette professionele ontwikkeling.

Deelname gratis voor Leden. Niet-leden betalen een bijdrage van €20.
Inschrijven gebeurt per vergadering met registratie via online formulier.

Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen. De registraties worden afgesloten op 05/07.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
aug
8
wo
2018
Nordic Music Therapy Congress: “Come together: Body & Soul – Heart & Brain”
aug 8 – aug 12 hele dag
Nordic Music Therapy Congress: "Come together: Body & Soul – Heart & Brain" @ Lidingö | Stockholms län | Zweden

SAVE THE DATE!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
sep
18
di
2018
9e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres: “Allemaal anders” @ Campus Drie Eiken
sep 18 – sep 19 hele dag

Diversiteit vormt de basis van het leven. En tegelijk confronteert de werkelijkheid van elke dag ons met zorgwekkende ontwikkelingen. Wie niet samenvalt met of aanleunt tegen starre maatschappelijke normen, roept angst en afstand op, en valt vaak uit de boot.

Bestaat dit schisma ook in de geestelijke gezondheidszorg? Of hanteren we daar nog rigoureus de veronderstelde politieke correctheid? Concepten als therapie op maat, tolerantie en acceptatie binnen de therapeutische relatie, gepersonaliseerde farmacotherapie, transculturele zorg, genderspecifieke behandelaanpak en levensfase benadering suggereren dat veel hulpverleners zich inderdaad inzetten zonder oogkleppen. Toch blijven een heleboel vragen onbeantwoord. Is het bijvoorbeeld nuttig om de zorg te organiseren in functie van een specifieke pathologie? Of per leeftijdsgroep? Kunnen we louter symptomen behandelen, zonder te weten waar mensen vandaan komen, wat hun geschiedenis is, hoe hun identiteit is gevormd? Is het onmogelijk om mensen in een ziekenhuis te helpen omdat ze dakloos zijn? Het zijn boeiende kwesties die onze grootste aandacht verdienen.

We kunnen J.F. Kennedy parafraseren, die in 1963 diversiteit ter sprake bracht in een
lezing over wereldvrede: ‘Bestaande onderlinge verschillen uitwissen lukt niet, en is ook niet de bedoeling. Maar we kunnen wel proberen diversiteit veilig te stellen, te omarmen.’ Meer dan een halve eeuw later, willen we met het negende Vlaamse Geestelijke Gezondheidscongres deze visionaire ambitie voor de vloer van de geestelijke gezondheidszorg centraal stellen. Allemaal anders klinkt als centrale thema uitnodigend, maar ook een beetje uitdagend.

Met hartelijke groeten,

dr. Kirsten Catthoor | wetenschappelijk secretaris VVP
prof. dr. Frieda Matthys | voorzitter VVP
Jan Van Speybroeck | directeur VVGG
Namens het organisatiecomité

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
sep
29
za
2018
(Leden)vergadering Beeldende therapie: “Therapeutische verhoudingen: Therapeut & Cliënt”
sep 29 @ 13:15 – 17:00
(Leden)vergadering Beeldende therapie: "Therapeutische verhoudingen: Therapeut & Cliënt"

In dit afrondende deel van de reeks “Therapeutische verhoudingen” (Verdieping op de creatief therapeutische driehoek) staan we stil bij de therapeutische elementen therapeut en cliënt, zoals beschreven in de creatief therapeutische driehoek. We gaan dieper in op de verhouding tussen beide.

We stellen ons de vraag: Welke rol vervult de beeldend therapeut? Hoe treedt de beeldend therapeut in dialoog met de cliënt?

We wagen ons aan bedenkingen over de essentie van de beeldend therapeutische relatie. Welk element is drager in de beeldende therapie? Kan een beeldend therapeut zonder medium? Is de therapeut wel nodig?

Deelname gratis voor Leden. Niet-leden betalen een bijdrage van €20.
Inschrijven gebeurt per vergadering, bij opening van registraties via online formulier.

Locatie is nog niet bekend. Meer info over details volgt…

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail