Skip to content

Studiedag CREATIE: Actie – Reflectie in cirkelvorm

Woensdag 1 juni 2016 vindt de jaarlijkse algemene studiedag van BVCT-ABATvzw plaats.
Dit jaar komen we samen onder het thema CREATIE: Actie – Reflectie in cirkelvorm. Aan de hand van workshops verdiepen we ons in het CREATIEf therapeutische proces met de twee bepalende aspecten; actie en reflectie als uitgangspunt.

PROGRAMMA
09:00 – 09:15      Onthaal
09:15 – 09:45      Welkomstwoord, Raad van Bestuur
09:45 – 11:00      Keuzeworkshop 1
                              Koffiepauze
11:30 – 12:45      Keuzeworkshop 2
                              Middagpauze
13:45 – 15:00      Keuzeworkshop 3
                              Koffiepauze
15:30 – 16:30      Active Review, Crossmedia afsluiter
16:30 – 17:30      Receptie

Lees lager meer over de aangeboden workshops of download de pdf-versie.
Bij registratie geef je door aan welke workshops je wenst deel te nemen. Deelname aan een workshop van een ander medium is niet uitgesloten!

Locatie
Animatie- en Vormingscentrum (AVC)
UPC Z.ORG KU Leuven, Campus Kortenberg
Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg

Het centrum is met openbaar vervoer bereikbaar vanuit Brussel of Leuven.
Neem de trein tot station Kortenberg, op 10-15′ wandelafstand van het station.
Met Lijnbus 385 stap je af aan halte Kortenberg Sint-Jozefkliniek, voor het centrum gelegen.

Deelnameprijs
Lid: €65 / Studentlid: €35
Niet-lid: €120 / Student: €65

Inschrijving
Registreer je via het inschrijvingsformulier.
Inschrijven kan tot 25 mei.


Je kan een keuze maken uit volgende workshops…

WORKSHOPREEKS 1 (9:45-11:00)

Imaginatie-houding-luisteren

[showhide type=”Jan” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]
In deze workshop gaan we aan de hand van een imaginatie-oefening onze aandacht richten op het hier-en-nu en ons zelf-als-context. We maken een verbinding tussen ons zelf en de imaginatie. Aan de hand van een luisteroefening verdiepen we vervolgens onze cliëntgerichte houding bij bespreking van de in beeld gebrachte imaginatie. We reflecteren over deze houding in het beeldend medium. De aangebrachte methodieken zijn gebaseerd op ‘Art Therapy, The Person-Centred Way’, van Liesl Silverstone en vertaald naar mijn eigen ervaring bij de concrete toepassing met cliënten in PZ Asster en met studenten Creatieve Therapie in Hogeschool PXL.

Jan Vandromme is Meester in de beeldende kunst en beeldend therapeut. Hij werkt als beeldend therapeut bij PZ Asster, Sint-Truiden en als lector in de opleiding Creatieve therapie aan Hogeschool PXL, Hasselt. Jan zetelt in het bestuur van ECArTE, PsycArt en is eveneens als bestuurslid actief bij de BVCT-ABATvzw.[/showhide]


Creatieve flow. Als je lichaam zou spreken, wat zou het dan zeggen?

[showhide type=”Stephan” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Geïnspireerd door Life/art process en de begeleiding van creatieve processen brengt Stefan Marchant jullie in deze workshop in een creatieve flow van dansen, bewegen, tekenen, schrijven en stemgebruik. Tijdens de sessie beginnen we met het lichaam in beweging en maken we de overgang naar andere kunstvormen om het denkbeeldige en abstracte om te zetten naar het tastbare, gedocumenteerde, symbolische of verbale zelfportret van waar we zijn geweest, wie we zijn en waar we naartoe gaan. Het bewegingsproces wordt zo een laboratorium van onderzoek en een plaats om in te tunen op het instrument van ons lichaam en ons vermogen uit te breiden om te helen & creëren met onze eigen thema’s. Wanneer beweging vloeit van binnen naar buiten, vindt er een constant proces plaats van een transformerende ervaring doordat het beweegt tussen de polen van impressie en expressie, perceptie en actie, reflectie en integratie. De wijsheid van ons lichaam is de bron van authentieke expressie en nieuwe manieren van leren & leven.

Stephan Marchant is dans- en bewegingstherapeut en creatief-procesbegeleider. Hij is bezieler van Move2Create en werkt als adviseur leren voor de Vlaamse overheid. Stephan zetelt in het bestuur van Danspunt en is eveneens actief binnen het dagelijks bestuur van de vakgroep Dans- en Bewegingstherapie van BVCT-ABATvzw. www.Move2Create.be[/showhide]


Hoe bereik je moeiteloos verdiepende resultaten met je cliënten?

[showhide type=”Joke” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

In deze lezing zal Joke Oosters haar visie en werkwijze toelichten over het als therapeut moeiteloos bereiken van meer verdiepende resultaten met cliënten en hoe je nadien nog met energie van je werk kan thuis komen. We zien vaak dat therapeuten vermoeid thuis komen en dit kan zeker anders! Graag komt Joke toelichten hoe dit mogelijk is.

Joke Oosters is dramatherapeute. Ze is bezielster van Trust for business, waar zij leidinggevenden, managers en ondernemers coacht in het stressvrij succesvol zijn, en Trust – Training & Therapie, waar zij therapeuten coacht en therapie aanbiedt.[/showhide]


Ordenen, neerschrijven en verklanken. Songwriting met sprekende beelden bij depressie

[showhide type=”Nele” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Presentatie van consensus based product en korte theoretische uiteenzetting van de huidige wetenschappelijke evidentie voor muziektherapie bij depressie. Vervolgens wordt de werkvorm uit de doeken gedaan door deze zelf uit te voeren en te beleven.

Nele Van den Berghe is muziektherapeute. Sinds 2010 werkt zij in het AZ Nikolaas, waar ze momenteel op de PAAZ staat. In haar vrije tijd is Nele toetsenist bij de band Mong Chevrong. Nele is eveneens actief binnen de BVCT-ABATvzw als secretaris, en voorzitter van de vakgroep Muziektherapie.[/showhide]

WORKSHOPREEKS 2 (11:30-12:45)

Focussen en Creatieve therapie geïntegreerd. Naar een ander weten.

[showhide type=”Bie” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Focussen werd ontwikkeld door Eugene Gendlin, vanuit zijn onderzoek naar de clou van succesvolle psychotherapie. Hij ontwikkelde een filosofie over de impliciete kennis in elke mens en een methode waardoor deze veilig kan worden ontmoet door gewaar-zijn van ‘iets in je lichaam dat betekenis draagt’ (felt sense). Dit contact tussen jij en dat iets in je lichaam is de basis voor een evolutie naar meer heel-worden en verder-leven. Creatieve therapie en focussen hebben een aantal overeenkomstige vertrekpunten. Ze vullen het cognitieve weten aan door een andere vorm van weten. Ze oefenen een milde houding t.o.v. de eigen innerlijke ruimte en zijn wisselende standpunten. Door het focussen als methodiek in beeldende therapie in te brengen, kan iemands creatieve proces nog beter aansluiten bij wordt als passend ervaren wordt. Door het uitdrukken in materiaal van wat-daar-binnen-is tijdens het focussen, kan het beeld een handvat zijn dat het gemakkelijker maakt om stil te staan bij de beleving die zich aandient maar nog niet duidelijk is. Een handvat dat ook toelaat om later terug te gaan naar hoe die beleving van toen nú voelt.
In deze workshop neemt jullie mee in de integratie van het Focussen en de praktijk van Beeldende therapie.

Bie Draulans is beeldend therapeute, kunstzinnig therapeute en focustrainer in opleiding. Ze is sinds 24 jaar tewerkgesteld in het PC Gent-Sleidinge, Campus Gent, waar ze momenteel herstelgerichte zorg biedt aan volwassenen met persoonlijkheidsmoeilijkheden. Bie is actief in het dagelijks bestuur van de Vakgroep Beeldende therapie van BVCT-ABATvzw.[/showhide]


Authentic Movement en therapeutische aanwezigheid

[showhide type=”Helena” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Geïnspireerd door Authentic Movement, Somatic Movement Therapy (IBMT UK), individueel en partnerwerk, biedt Helena Willems een workshop opgebouwd rond lichaamsgerichte, ervaringsgerichte oefeningen.
In deze workshop zal je je lichaam, ziel en geest aanspreken door te luisteren naar zintuigelijke gewaarwordingen, gedachten, emoties en je natuurlijke beweging en deze in beweging te brengen. Dit kan leiden tot een verdiepende waarneming van jezelf. Door dit proces met jezelf en voor jezelf aan te gaan, creëer je een vernieuwende voedingsbodem om in verbinding te treden met de cliënten en empathisch, respectvol in het werkveld te staan.

Helena Willems is dans- en bewegingstherapeute. Als zelfstandig therapeute begeleidt ze mensen in individuele lichaamsgerichte therapie, groepen in Authentic Movement, en verzorgt dans- en bewegingstherapie in opdracht van lokale gemeentebesturen en bedrijven. Sinds kort biedt ze de leertherapie aan studenten voor AgapeBelgium. Ze is eveneens als gastdocente Authentic Movement aangesloten bijn MAUT Tsjechië (International Association of Art Therapies). Helena is met haar praktijk aangesloten bij BVCT-ABATvzw en de ADTA (American Dance Therapy Association). DanceTherapy.be [/showhide]


Mee-voelen, daar doe ik niet meer aan mee!

[showhide type=”Annelies” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

In het werk met kinderen en gezinnen waarbij spraken was van huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling en/of verwaarlozing, kwam Annelies Houden steeds in contact met kinderen en volwassenen die niets meer leken te voelen. Zij gaven aan dat voelen geen zin meer had, dat het te gevaarlijk was, dat er niets goeds van zou kunnen komen. Ook bij crisisopname merkt zij nog steeds hetzelfde verhaal op: “Ik ben nergens bang voor, alleen van mijn eigen emoties.” Op basis van ontwikkelingspsychologie, basis principes van stabilisatie bij trauma en dramatherapie ging Annelies aan de slag met weerstand en ontdekkingstocht naar emoties.
In deze workshop zal Annelies jullie meer proberen te vertellen over de aanpak, jullie dit laten ervaren en casusvoorbeelden delen.

Annelies Houben is dramatherapeute. Tot voor kort begeleidde ze in Nederland kinderen en gezinnen, waarna ze de overstap maakte naar de PAAZ van het AZ Turnhout. Bij de organisatie Child Flower werkt ze als project ontwikkelaar. Annelies is actief als ondervoorzitter van de vakgroep Dramatherapie van BVCT-ABATvzw.[/showhide]


Stervensbegeleiding, in harmonie met bewoner met dementie en familie.

[showhide type=”Anneloor” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Wanneer bewoners met dementie stervende zijn rest vaak alleen nog de ademhaling als aanknopingspunt voor de muziektherapeute om iets vanuit de persoon te bieden. Doorheen jaren ervaring merkte Anneloor Meersman dat zij zich meer en meer ging richten op de familie die rond het bed zit te waken. Op zoek naar een muzikale connectie merkte zij dat de muziek ‘helend’ kan zijn voor zowel de bewoner als voor de familie. Ze raakte ervan overtuigd dat er een zekere ‘harmonie’ in de kamer nodig is voor de bewoner het leven kan ‘loslaten’ en dat zij, als muziektherapeut, hier een belangrijke rol in kan spelen.
Tijdens deze workshop brengt Anneloor jullie meer bij over de rol van de muziektherapeute bij stervensbegeleiding.

Anneloor Meersman is muziektherapeute. Ze werkt sinds 2003 in Woonzorgcentrum ’t Pandje in Izegem waar ze vooral met bewoners met dementie. Daarnaast werkt zij op zelfstandige basis met tal van doelgroepen en geef ze regelmatig workshops en lezingen over muziektherapie in de zorg voor mensen met dementie. Anneloor zetelt in het dagelijks bestuur van de vakgroep Muziektherapie van BVCT-ABATvzw.[/showhide]

WORKSHOPREEKS 3 (13:45-15:00)

PEAS in Focusing georiënteerde creatieve therapie

[showhide type=”Tine” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Focusing is in de jaren 60 ontdekt door de Amerikaanse filosoof en psycholoog Eugene Gendlin.  Het ligt aan de basis van de experiëntiële psychotherapie. Eugene Gendlin stelde in Focusing and the development of creativity: “Creative people have probably always used this method. What is really new in it is the specificity with which we can describe the steps and teach them.” Er zijn ondertussen verschillende stromingen ontstaan in het focussen, onder andere de Focusing georiënteerde creatieve therapie. We onderscheiden 4 vormen van focusing georiënteerde creatieve therapie: je innerlijk checken (door gebruik te maken van de focushouding en de gevoelde zin), ruimte maken, een thema verkennen en focusing georiënteerde creatieve psychotherapie. PEAS (Pausing, Experiencing, Acknowledging en Symbolising) is een handvat voor de focuser en zijn begeleider. Het helpt om helder te krijgen waar precies de focuser in het proces zit en wat de volgende stap is die nodig is.
In deze workshop staan we stil bij de vormen en de stappen en doen oefeningen om zelf de kracht van de combinatie van creativiteit en focussen te ervaren. Er is ruimte voor uitwisseling en vragen.

Tine Swyngedouw is focustrainer en focuscoördinator. Ze biedt workshops focussen en opleidingen tot focustrainer en –therapeut aan. Ze is klinisch psycholoog en experiëntieel psychotherapeut met meer dan 25 jaar ervaring in individuele therapie met jongeren en volwassenen. Ze is voorzitter van Focussen Vlaanderen. www.focussenvlaanderen.be[/showhide]


Focussen en Voice Dialogue in dans

[showhide type=”Gerd” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Focussen en Voice Dialogue zijn methoden die heel dicht aansluiten bij werken met het lichaam. Gaandeweg ontdekte Gerd Parquin dat deze ook binnen dans en beweging een ingang zijn om mensen verder te helpen in hun proces. Focussen brengt dichter bij het lijf en leert een niet-oordelende luisterhouding te ontwikkelen, waarbij een grote link is met Authentic Movement. Voice Dialogue is het exploreren van sub-personen of tegengestelde energieën in ons. Je leert deze ‘ikken’ beter kennen, ontdekt patronen en blinde vlekken. Tegenstellingen zijn ook de basis van dans en dus is dans een boeiend startpunt om tegenstellingen in onszelf te ontdekken.
Gerd neemt jullie mee in een ervaringsgerichte workshop met dansopdrachten en korte theoretische verduidelijking.

Gerd Parquin is licentiate lichamelijke opleiding, en dans- en bewegingstherapeute. Gerd is bezielster van CambiArte, een centrum voor beweging, persoonlijke ontwikkeling, coaching en therapie, waar ze haar specialisatie in Focussen, Voice Dialogue en Conscious Body Training tot een eigen methodiek integreert. Ze is eveneens opgeleid in het Kunstzinnig Dynamisch Coachen, Lichaamsgerichte Coachen en de Laban Movement Analyse. www.cambiarte.be[/showhide]


Shared reading

[showhide type=”Silvie” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Samen Lezen of Shared Reading is in kleine groep stukjes uit de wereldliteratuur lezen en delen. Verhalen, fragmenten en gedichten als spiegel voor het leven, als opening om gedachten, gevoelens en ervaringen te delen. Samen Lezen, onderzocht in het VK, versterkt het zelfvertrouwen, versterkt het empathisch vermogen en geeft deelnemers bovendien zin in méér literatuur. Het is helend en leesbevorderend tegelijk.

Silvie Moors leidt de literaire organisatie, DE DAGEN en leest samen met haar leesbegeleiders op verschillende kwetsbare plekken in Vlaanderen o.a. in psychotherapeutisch centrum ELIM (Kapellen), in PC Bethaniënhuis (Zoersel) en op de psychiatrische afdeling van Sint-Maarten-ziekenhuis (Mechelen). Silvie Moors begeeft zich graag met literatuur onder mensen die langdurig of een poosje verdwaald zijn en gelooft in de helende kracht van sterke verhalen. www.dedagen.be[/showhide]


Creatief met intervisie

[showhide type=”Christina” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Alles is overdracht: wat gebeurt er tussen cliënt/patiënt tijdens een sessie creatieve therapie? Wat realiseert zich de creatief therapeut? Hoe kan hij/zij beter zicht krijgen op de overdracht? Hoe ga je om met positieve overdracht van cliënt/patiënt? Wat als die overdracht negatief wordt? Wat doe je als creatief therapeut met persoonlijke afstand/nabijheid naar cliënten/patiënten? Wat bij spanningen met collega’s opvoeders, verpleegkundigen, psychologen , diensthoofden in een setting? Wat maakt intervisie noodzakelijk voor creatief therapeuten?
In deze workshop wordt creatieve intervisie aangeboden aan de hand van één of meerdere casussen.

Christina Vanderhaeghe is licentiate Morele Begeleiding, rouwconsult-en begeleider, intervisor en schrijver. Ze is directielid van een instelling voor Bijzondere Jeugdzorg en projectcoördinator bij het Forum Paliatieve Zorg. Zij verzorgde eerder de intervisies en scriptiebegeleiding van studenten beeldende therapie aan de Hogeschool PXL, Hasselt. www.forumpalliatievezorg.be[/showhide]

CROSSMEDIA AFSLUITER (15:30-16:30)

Active review

[showhide type=”Ellen” more_text=”Toon beschrijving…” less_text=”…Verberg beschrijving”]

Via de werkvorm active reviewing wordt een terugblik geworpen op onze dag. In de actie, in het doen, wordt hierbij gereflecteerd over wat er gebeurd is en vooral hoe dit beleefd werd door de deelnemers. Waarbij het ervaringsleren (binnen een groep centraal) staat.

Ellen Gunst is dramatherapeute. Ze is werkzaam in het PC Dr. Guislain op een afdeling voor mensen met angst-stemmingsstoornissen. Met een paar collega’s werkt zij aan de uitwerking van therapiesessies waarin groepsdynamische oefeningen worden aangeboden en vanuit active reviewing wordt gereflecteerd over het proces. Deze reflectie staat in functie van de individuele ontwikkeling en het verder verloop van het groepsproces.[/showhide]

Download pdf-versie.
Naar het inschrijvingsformulier.

Back To Top