Skip to content

Algemene studiedag: waarom dit thema?

Op Zeven mei aanstaande organiseert BVCT-ABAT vzw een algemene studiedag voor iedereen die geïnteresseerd is in creatieve therapie. Zowel professioneel creatief therapeuten als niet-creatief therapeuten zijn dus welkom!

Thema van deze studiedag is: “Ga het niet te ver halen, wat is ons verhaal?”

Waarom deze studiedag?

Hoe graag we dit soms ook zouden willen, we kunnen er niet omheen dat wij ons bewegen binnen een talige wereld. Vaak bedienen we ons dan nog van een eigen taal. Dit is zeker het geval wanneer we ervaringen met kunst proberen te vatten of omschrijven.

Op zijn minst kunnen we zeggen dat wij als creatief therapeuten, afwijken van de verbale norm.  Een afwijking van de norm is voor ons, neurotische wezens, veelal een bedreigend iets.
Nog te veel gaan we onze mosterd halen of kijken we op naar de tegen ons aanleunende vormen van therapie.  Bij de theoretische onderbouwing van het gebruik van onze ‘taal’, zijnde de ervaring van de kunstvorm, dienen we zo veel als mogelijk een eigen taal te gebruiken.

Maar… is creatieve therapie effectief ook zo moeilijk weer te geven in verbale taal?

Nog te veel gaan we onze mosterd halen of kijken we op naar de tegen ons aanleunende vormen van therapie.  Bij de theoretische onderbouwing van het gebruik van onze ‘taal’, zijnde de ervaring van de kunstvorm, dienen we zo veel als mogelijk een eigen taal te gebruiken. Creatief therapeuten hebben immers zeker ook de taak om de kracht van ons vak op een talige, niet-bedreigende manier voor te  stellen. Zo kunnen we ons ook vrij bewegen, naast andere vormen van verbale therapie.  Zo kunnen ‘wij’ en ‘zij’ een perfecte aanvulling zijn op elkaar.

Wat bedoelen we precies met ‘wij’?

Alle leden van de BVCT-ABAT vzw hebben een basis in een van de 17 verschillende opleidingen. In welke mate kunnen we dan spreken over een gemeenschappelijk ‘wij’?

Dringend tijd dus om elkaar nog eens te ont-moeten dus! Laat ons samen nog even nadenken over ‘ons’-denken van doen.

>> Inschrijven voor de studiedag kan via deze link.  

Back To Top