Skip to content

Een kleine terugblik op het 3de EADMT congres in Athene (Oktober, 2018)

Het congres start ietwat chaotisch met een grote toestroom van 230 danstherapeuten van over de hele wereld. Hier en daar zie ik een gekend gezicht opduiken, vooral veel Nederlandse en internationale ex-docenten. Gelukkig, ze kennen me na 10 jaar nog steeds.

Het congres vangt aan met het verwelkomen van alle aanwezige landen. Iedereen mag per land opstaan, gevolgd door een applaus. We naderen het einde van deze opening en ik sta zelf recht om even duidelijk te maken dat België ook aanwezig is! 

De spits is eraf en nu kan het sociaal netwerk spel en het congres beginnen voor de komende 3 dagen. 

Het congres is gevuld met workshops, paper- en onderzoekspresentaties en inspirerende ontmoetingen. Met als overkoepelend thema: “Crossing borders and the in between”. Dit thema kleurde met name het belang van de positionering van danstherapie in de wereld, het bouwen van bruggen, het gebruik van sociale media en het steeds weer kenbaar maken van wat en hoe we werken. Met daarin de immigratie- en vluchtelingencrisis en hoe dit ons werk beïnvloedt. 

In de pauzes vergezel ik vaker de Nederlandse delegatie en ga ik ook op zoek naar Imke A. Fiedler. Zij is de vurige secretaris van de EADMT. Ik stel me voor… ze benadrukt dat een lidmaatschap aanvraag net voor het congres geen evidentie is en dat dit nu niet kan worden behandelt. Dit zal maanden duren. 

Ok, dan maar even het belang aan stippen van een gezicht te plakken bij het land dat een aanvraag in dient. Imke pakt me vlot bij de hand en stelt me voor aan de andere bestuursleden van het aanvraag- lidmaatschap-comité. 

Het zijn stuk voor stuk fijne dames die heel erg uitkijken naar de komst van België. Na heel wat netwerk sluit ik nog aan bij de algemene vergadering als observator. Daar zitten 22 landen rond de tafel en dat maakt toch een indruk op me. 

Wie weet zitten wij daar binnenkort ook…

Waarom is dit alles nu zo belangrijk voor ons Belgische danstherapeuten en de BVCT-ABAT? 

 

Door de aansluiting bij de EADMT, wordt een doorlopende professionalisering gestimuleerd. Daarbij komt dat het draagvlak aan expertise en kennis breder wordt. 

EADMT biedt ons een netwerk aan, positie en groeimogelijkheden. En dit is voor het groeiende beroepsregister en erkenning van groot belang. 

Hopend op een toelating… sluit ik het congres af en genoot nog even na van wat Athene te bieden had. 

Back To Top