Skip to content

Gecontroleerde ongecontroleerdheid

Gratis lezing op 25/02/2014 om 19u in de Academie van Harelbeke van kunstenaar Ronny Delrue.
De titel: De gecontroleerde   ongecontroleerdheid tijdens het tekenen bij de genese van een beeld.

De lezing bevat het doctoraatsonderzoek in de beeldende kunst ‘Het onbewaakte moment van zeven Vlaamse kunstenaars. Een analyse van de gecontroleerde ongecontroleerdheid tijdens het tekenproces bij de genese van het beeld.’ 

Dit onderzoek ontstond vanuit de ervaring in de kunstpraktijk van Ronny Delrue. Hij ondervond dat de wisselwerking tussen het toevallige en het rationele een belangrijk facet is bij het tot stand komen van een beeld. Zo wordt de tekening een interessant middel om het denken over de artistieke conceptie te registreren.

Er dringt zich dan ook een vraag op: Welke ervaring hebben andere beeldende kunstenaars bij dit gegeven?

Deze vraagstelling wordt het centrale punt in de dialoog van Delrue met Roger Raveel, Anne-Mie Van Kerckhoven, Philippe Vandenberg, Kris Fierens, Luc Tuymans en Katleen Vermeir. Deze interviews vormen de ‘moederkoek’ van het onderzoek en plaatsen de synergie van ongecontroleerdheid en controle in de bredere artistieke context.

Dit onderzoeksproject maakt duidelijk dat de tekening, ook vandaag – in een wereld van hoge technologie en digitalisering – nog steeds een ideaal middel is om dit kantelmoment te analyseren en in beeld te brengen. Aansluitend op dit onderzoek focust Ronny Delrue zich op enkele recente werken van zijn hand die de hierboven besproken thematiek duidelijk tot uiting brengt.

[divider]
  • Waar? SABV – Veldstraat 165 – 8530 Harelbeke
  • Wanneer? 25/02/2014 om 19u
  • €  ? gratis

Het boek Het onbewaakte moment, de gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen – Ronny Delrue in gesprek met Luc Tuymans, Anne-Mie Vankerckhoven, Roger Raveel, Katleen Vermeir, Kris Fierens en Philippe Vandenberg werd uitgegeven  door Mercatorfonds, (320 pp.), 2011.

Back To Top